Starta eget och påbörja din karriär som journalist

Har du precis gått färdigt en utbildning och söker jobb som journalist? Eller har du tänkt att gå den otraditionella vägen och söka jobb utan att först ha gått färdigt en utbildning? Oavsett vilket är det väldigt svårt att slå sig in på en hård arbetsmarknad utan kontakter. Istället för att vänta på att någon ska ge dig chansen kan du istället börja jobba på egen hand. Det har trots allt hänt en del sedan det bara gick att skriva för traditionella medier.

Starta en egen blogg

Vem som helst kan idag köpa en domän och starta en blogg eller sajt. Du kan även starta en gratisblogg men det är seriösare att ha din egen domän. Här kan du börja skriva egna ledare, debattartiklar eller kanske göra intervjuer. Du styr själv innehållet och kan lägga upp det hur du vill. Dock får du räkna med att arbeta gratis i början innan du kommer upp i läsare. Det kan alltså vara bra att ha lite undanstoppade pengar eller ett annat jobb vid sidan av i början.

Om du vill få ännu fler läsare till din blogg är det smart att marknadsföra den på olika sätt. Du kan till exempel starta ett Twitterkonto där du delar alla dina artiklar. Twitter är också ett utmärkt sätt att komma i kontakt med andra som har liknande åsikter. De kan också dela dina artiklar till sina följare. På så sätt kan du få ganska stor spridning utan att ens behöva betala för marknadsföring.

Ta kontakt med en rekryteringsfirma

Ett annat sätt att få tillfälliga uppdrag är att ta kontakt med en rekryteringsfirma. Det finns flertalet välkända rekryteringsföretag i Stockholm som lägger upp nya tjänster regelbundet. Du brukar även kunna ladda upp ditt CV på deras hemsida så matchar de dig mot sina lediga tjänster. Det kan handla om tillfälliga tjänster eller tillsvidaretjänster med prövotid. Det är ett bra sätt för dig att komma i kontakt med andra företag och få dokumenterad erfarenhet till ditt CV. Du kan även ta kontakt med rekryteringsfirman och be att få komma på en intervju. Då får de en bättre bild av dig, din erfarenhet och vad du kan erbjuda.

De flesta rekryteringsfirmor har kanske inte rena journalisttjänster men väl tjänster där du får skriva regelbundet. Det ger dig också bra erfarenhet som du kan dra nytta av när du väl söker en tjänst hos en tidning eller annan media.

Hör av dig till olika tidningar

Om du skriver dina egna texter behöver du inte bara publicera dem på din blogg utan kan även skicka in dem till andra medier. Många stora tidningar tar ofta in gästkrönikörer och liknande som inte jobbar heltid för deras tidning. Om du lyckas få in några texter i en större tidning är det stor chans att någon lägger märke till dig. Den välkände journalisten Ivar Apri började sin karriär på detta sätt en gång i tiden.