Fördelar med att arbeta som frilansjournalist

Det här med att få fast jobb som journalist är inte det lättaste. En del journalister får anställning på en gång medan andra får kämpa sig fram. En del vill jobba som frilansjournalist eftersom att det innebär mer frihet. Som du säkert har förstått vid det här laget kommer vi i det här inlägget att fokusera på arbetet som frilansjournalist och dess fördelar.

 

Mer frihet

En stor anledning till varför du ska bli frilansjournalist är för att du själv styr över dina egna uppdrag. Att arbeta som frilansjournalist innebär mer frihet när det kommer till arbetstider, men också arbetsplats. Om du inte vill jobba på ett och samma ställe har du som frilansjournalist möjligheten att resa runt i ditt arbete och jobba där uppdragen finns. Något du kan göra om du saknar att ha en arbetsplats när du arbetar som frilansjournalist är att söka dig till ett kontorshotell eller coworking som det också kan kallas vilket innebär att du hyr en tillfällig kontorsplats på ett kontor där det samlas andra egenföretagare och frilansare. Då får du både en arbetsplats och kollegor.

Större möjligheter

Eftersom att du som frilansjournalist kan behöva ta på dig uppdrag från alla möjliga håll för att få en stabil inkomst har du därmed stora möjligheter att breda dina kunskaper, utvecklas som journalist och knyta värdefulla kontakter. Desto fler uppdragsgivare som känner till dig och ditt arbete, desto större chans har du att få fler uppdrag. Att arbeta som frilansjournalist innebär att du har större möjligheter att utvecklas som journalist vilket i sin tur leder till bra referenser du kan ha nytta av längre fram i ditt yrkesliv.

Variation

Om du har svårt med arbeten där du gör samma saker hela tiden ska du satsa på att bli frilansjournalist. Eftersom att en frilansjournalists uppdrag kan komma från lite olika håll kan uppdragen se lite olika ut. Det betyder att du har en stor variation på dina arbetsuppgifter vilket är till stor fördel för dig som gillar att ha variation i ditt arbete. Som frilansjournalist kan den ena veckan skilja sig från den andra vilket minskar risken för att du tröttnar på ditt jobb.

Nisch

Förutom att du kan ha varierande uppdrag kan du som frilansjournalist välja att nischa in dig om du har ett stort intresse av något. Du kan till exempel nischa in dig på att skriva om böcker, musik, datorer, vetenskap, mode eller vad det än du är intresserad av. Fördelen med att berätta om det du själv tycker om och har har kunskaper kring är att du har bra koll på vad du gör och du behöver inte göra lika mycket research som andra journalister kan behöva göra. Dessutom märks det många gånger ifall du är passionerad kring det du berättar eller inte.