Så investerar du tid och pengar i en egen e-tidning

Som journalist står man ibland och stampar på samma ställe. De roligaste uppdragen verkar aldrig hända en själv och i stället måste man skriva om sådant man inte är det minsta intresserad av.

Men med en sådan kunskap och talang är man egentligen inte alls låst till en så inrutad tillvaro. Tvärtom har du alla möjligheter att dra i gång egna projekt.

I dag är det lättare än någonsin att starta din egen e-tidning. Om du dessutom kan journalistikens grunder blir det ännu enklare för dig att skapa en bra plattform. Från nyheter till pyssel, du kan skriva om vad som helst i e-tidningen.

Börja med att investera pengar i en snygg blogg

En e-tidning är en proffsigare form av blogg. Innehållet är vanligen skriven i klassisk artikelform, såväl referat som reportage skrivs.

För att komma i gång med tidningen bör du därför först investera i en WordPress-blogg för att ha en plats att publicera artiklarna. Genom att köpa en färdig tidningsmall kan du inom kort lägga grunden för e-tidningen.

Bard, Generatepress och Oceanwp är exempel på bra WordPress-teman för dig som ska bygga en e-tidning. De är flexibla, snabba och snygga.

Att starta en gratisblogg kan fungera, absolut. För ett proffsigt utseende kan du dock behöva investera mellan 5 000 och 10 000 kronor i bloggen, så länge du kan fixa det mesta själv. Du kan ansöka om ett företagslån för snabbast möjliga start.

Andra saker du i regel bör investera i är ett bra webbhotell, ett passande domännamn och i ett bildredigeringsprogram (alternativt i ett bildbanksabonnemang).

Fortsätt med att investera din tid i e-tidningen

Tid är det viktigaste du kan ge din e-tidning. Ju mer tid du ger den, desto bättre blir den. Lär dig hur webbtidningar, webbtexter och webbdesign fungerar. Kan du skriva artiklarna på ett sätt som ger dig fler läsare? Svaret är såklart ja: seo.

Vad som är viktigt att ha med dig är att det både är roligt och arbetsamt att driva en e-tidning. Du inte bara skriver innehållet själv, du designar och marknadsför även det. Åtminstone till en början.

Så mycket frihet som du får om du driver en egen e-tidning får du däremot ingen annanstans. Givetvis ska du fortsätta följa de etiska riktlinjerna för journalister, det är inte det friheten handlar om. Den innebär snarare att du själv väljer artikelämnena och -formerna.