Nyhetsbyråer världen över

Nyhetsbyråernas förmedlande roll bidrar i allra högsta grad till massmediernas möjligheter att rapportera om aktuella, ofta dagfärska, nyheter världen över.

Först ut i Sverige var Svenska Telegrambyrå (SvT) som grundades redan 1867, vilket var drygt trettio år efter det att världens äldsta nyhetsbyrå, Agence Havas, grundlades i Paris år 1835.

Andra nordiska nyhetsbyråer som också var tidigt ute var Köpenhamnsbaserade Ritzau (1866) samt Finska Notisbyrån (1915). Även Stockholmsbaserade TT, eller Tidningarnas telegrambyrå (1919) som var och är fortfarande dess fullständiga namn kan sälla sig till detta sällskap.

Specialiserade nyhetsbyråer

Även under 2000-talet har det tillkommit ett par svenska nyhetsbyråer, av vilka Nyhetsbyrån Direkt har kommit att bli ledande inom området ekonomi (vid sidan av nyhetsbyrån Reuters).

2001 startades nyhetsbyrån Siren som är specialiserad på myndighetsbevakande rapportering, och 2014 grundlades nyhetstjänsten Rapidus, inklusive systerbolaget ”Nytt från Öresund”, vars syfte är att uteslutande bevaka Öresundsregionen.

När vi ändå är inne på nischade nyhetstjänster: 1996 grundades nyhetsbyrån CNP, eller Car News & Pictures, av motorjournalisten Johannes Gardelöf. Idag förser CNP ett hundratal svenska tidningar med text och bildmaterial som rör bilar och motorer.

Internationella nyhetsbyråer

Även internationellt sett finns det mängder med nyhetsbyråer som har nischat sig, men det finns också många nyhetsbyråer som når ut till en bredare publik.

Här är en lista över kända internationella nyhetsbyråer världen över

– Asien

Från Peking: Nya Kina

Från Tokyo: Kyodo News

Från Seoul: Yonhap

Från New Dehli: Press Trust of India

– Europa

Från Rom: Agenzia Nazionale Stampa Associata

Från Paris: Agence France-Presse

Från Hamburg: Deutsche Presse-Agentur

Från London: Reuters

Från Madrid: Agencia EFE

Från Darlington: BBC Northern Ireland

Från Atén: Athens News Agency

Från Oslo: Norsk Telegrambyrå

Från Stockholm: Tidningarnas Telegrambyrå

Från Moskva: RIA Novosti

Från Rijswijk: Algemeen Nederlands Persbureau

– USA

Från New York: Associated Press

Från Washington D C: United Press International

– Kanada

Från Toronto: The Canadian Press

– Oceanien

Från Sydney: Australian Associated Press