Kreativitet och journalistik

Det här med att förmedla något på ett sätt som fångar publiken eller läsaren är inte alltid det lättaste. Därför är det viktigt att man som journalist tänker utanför boxen och försöker komma på nya sätt att förmedla en nyhet eller liknande. I det här inlägget har vi samlat några tips till dig som vill vara mer kreativ i ditt berättande.

Video

Att använda sig av rörlig bild eller animation är ett väldigt bra sätt att förmedla något på ett sätt som fångar de flesta. I dagens samhälle är det inte lika många som tar sig tiden att läsa och därför kan det vara en bra idé att göra en video som innehåller det du vill förmedla. Men att sätta ihop en bra video är inte det lättaste och det kan vara svårt om man inte har gjort det innan. På https://www.explainer.se/ kan du se ett flertal exempel på enkla filmer de gjort till andra nöjda kunder och om du är nyfiken går de att anlita så kan ni tillsammans skapa en video som kommer att nå ut till din målgrupp.

Utveckla

Om du har jobbat som journalist under en längre tid kanske det känns som att du gör samma sak om och om igen. Det bästa du kan göra då är att utveckla dig själv som journalist genom att testa nya saker. Förutom att du kan prova att förmedla genom videor finns det massor av andra sätt att utvecklas på. Ifall du alltid har varit en journalist som förmedlar sina verk i text kanske nästa steg skulle kunna vara att du startar en podcast. Det bästa du kan göra för att utvecklas som journalist är att våga testa nya sätt att förmedla ditt arbete.

Inspiration

Att vara kreativ är inte något som alltid kommer helt av sig själv. För att kunna vara kreativ behöver man känna sig inspirerad. Det finns många olika sätt att få inspiration. Om du till exempel har en stor förebild inom journalism kan du gå igenom personens bästa verk. När du går igenom de verk du fastat mest för ska du lägga märke till vad du fastnar för. Är det språket, berättarstilen eller är det formatet i sig? När du vet vad det är du gillar hos andra journalister är det lättare för dig att inspireras av dem och börja inkludera det i ditt eget arbete. Förutom att du kan gå igenom en specifik journalists arbete finns det andra sätt att ta del av journalistik. Till exempel så kan du kolla eller lyssna på dokumentärer med ämnen som intresserar dig.