5 saker en frilansjournalist bör investera i

Talang för skrivandet, det borde väl vara allt en frilansjournalist behöver? Faktum är att det är svårt att utföra arbetet utan rätt redskap. Det här gäller inte minst i den numera helt digitaliserade mediebranschen.

Många som ger sig in i branschen utgår från att de klarar sig fint med en gammal dator. De blir därför förvånade när de inser att det kan kosta en hel del att komma i gång. Så lång livslängd har inte datorer och datorutrustning, som exempel på nödvändiga arbetsredskap.

Det är inte heller så dumt med en kamera och kamerautrustning. Objektiv kan vara riktigt dyra investeringar, men samtidigt vara det som gör att du kan komplettera artikeln med proffsbilder. Underskatta aldrig vikten av en proffsig förpackning!

5 viktiga investeringar för frilansjournalisten

Nedanför följer fem exempel på viktiga investeringar för en frilansjournalist:

  • Kraftfull dator (eventuellt en bärbar dator för flexibilitet).
  • Kamera med utrustning.
  • Företagshemsida och -blogg på egen domän.
  • Diverse programvara för ordbehandling, redigering och design.
  • Ergonomisk kontorsplats (antingen i hemmet eller på kontorshotell).

Så får du råd med företagsinvesteringarna

Som med alla företag kräver frilansverksamheten investeringar, stundom dyra sådana för exempelvis den enskilde näringsidkaren. När du bara har dig själv och dina tjänster att utgå från är 20 000 kronor plötsligt en stor utgift. I sådana lägen är det bra att överväga ett av företagslånen på Lånakuten eller på en annan informationssida om att låna pengar.

Att investera i företaget är oftast något positivt. Kanske är det just det där nya reseobjektivet till systemkameran som gör att du lyckas sälja in ännu ett reportage? Ju bättre utrustning du har generellt, desto lättare för dig att utföra frilansuppdragen. Tack vare rätt utrustning kan du även spara tid och som du vet är tid lika med pengar.

Rusta dig för att bli en frilansande tusenkonstnär

Kombinationen av en mångsidig talang och utrustning gör att du kan åta dig fler uppdrag. Det är en stor konkurrensfördel i en utsatt bransch, där tusenkonstnären brukar premieras. En journalist som på egen hand kan producera både text och bild är attraktiv för de flesta redaktioner. Investera därför både tid och pengar i så många färdigheter du kan.