Alternativa karriärvägar som journalist

Journalistiken är en spännande men osäker bransch. Det utbildas fler journalister än vad som anställs, vilket gör att det kan vara klokt att redan från start ha en alternativ karriärväg planerad om du ändå väljer att utbilda dig i branschen.

Som tur är så får du en väldigt bred utbildning som journalist. Så om du inte riktigt lyckas slå dig in, eller om du jobbar ett par år och sedan tröttnar, så finns det andra saker som du kan testa på.

Informatör/kommunikatör

Kommunikationsbranschen expanderar ständigt och det finns gott om jobb för duktiga journalister där. Du kan till exempel jobba med internkommunikation, skriva för ett intranät levererat av omniaintranet.se eller en personaltidning. Eller använda dina journalistiska kunskaper på ”andra sidan” och jobba med press på något sätt. Antingen som presskommunikatör eller i PR-branschen.

Reklam

Även i reklambranschen jobbar många gamla journalister. De är främst anställda som copywriters, reklamskribenter. Tvärtemot vad många tror så skriver copywriters inte bara sloganliknande texter, utan det är minst lika vanligt att få skriva längre texter till olika typer av marknadsföringsmaterial.

Du kan också jobba på något produktionsbolag inom radio- eller TV-reklam. Det är kompetenser du lätt kan tillskansa dig som journalist och sedan kapitalisera på inom annat än nyhetsmedia. Journalistik är ett hantverk som är efterfrågat på många olika ställen i samhället.

Researcher

Researcher är ett för Sverige relativt nytt jobb. Om du är journalist vet du vad en researcher gör i medievärlden: gräver fram fakta. Samma arbetsuppgifter kan du ha fast i andra branscher. Du kan till exempel jobba åt en HR-firma och kontrollera bakgrunden på olika kandidater. Eller åt företag i näringslivet som behöver kolla upp sina samarbetspartners innan de skriver kontrakt. Som researcher använder du på olika sätt öppna källor för att ta reda på om någon eller något verkligen är det de utger sig för att vara.

Jobba på myndighet

Sveriges myndigheter skriker efter duktiga handläggare. Som journalist är du nästan allt samhällsvetare i botten, vilket är en kompetens som gör att du enkelt kan få jobb på de flesta myndigheter. Det kanske inte är drömjobbet för alla, men det är en trygg anställning med en stadig lön.

Frilansa

Ytterligare ett alternativ är givetvis att starta eget. Då är du fri att jobba lite som du vill, men vad du vill. Har du egen firma kan du ena dagen jobba med gräv åt en stor dagstidning, andra dagen producera någons podd och tredje dagen hoppa in och extraknäcka åt en PR-byrå som behöver skriva säljande pressmeddelanden. Tänk dock på att det fortfarande kan vara lite känsligt att hoppa mellan traditionell journalistik och PR, så gör det med viss försiktighet.