PRENUMERERA PÅ UPPDATERINGAR FRÅN LISAH10 sätt att använda sociala medier för journalister

5629141238_5ea88d14f1_b

Det är mycket snack om sociala medier hit och dit. Jag har valt att använda den sociala webben på mitt eget sätt.

Här är tio tips om hur man som lokalreporter och programledare kan utnyttja webben på ett smart sätt.

1. Nätverk med digitala makthavare

De digitala makthavarna på webben har enorma nätverk. Superbra källor för att få tag i tips och case alltså. Därför ser jag till att hänga på i egenskap av journalist när något spännande händer, som tex när 450 av webbens mäktigaste personer träffats på en liten ö i Blekinge för att nätverka under Sweden Social Web Camp.

2. Facebook-page

Som programledare och reporter passar jag ofta på att be om tips. Men ofta vill tittare bli vän på Facebook. Så därför har jag en facebook-page i stället där tittarna kan bli mina fans istället. För tillfället har jag fler fans än både Bengt Magnusson och Ulrika Nilsson :) Sidan har blivit en utmärkt kanal för:

 • profilering
 • feedback
 • nyhetstips

3. Synas lite här och där

Många är nyfikna på hur man kan använda sociala medier som journalistiskt verktyg. Därför passar jag på att gästblogga och delta i bokprojekt.  Hela SSWC-boken hittar du här.

4. Jourtips

Det är ofta svårt och ont om tid att få tag i case. Därför bad jag min man som är PR-konsult att starta en case-tagg på Twitter ”Jourtips”. Ett utmärkt redskap för att snabbt få tag i case som faktiskt blivit populärt bland journalister i hela Sverige, och i dag används  Jourtips dagligen.

5. Tipsståor

Varför inte jobba med tipsståor? Jag försöker så ofta jag kan be om tips, oavsett om det handlar om reportage eller om interaktion med tittarna på Facebook eller Twitter.

6. ”Lyft på luren” i sociala medier

Journalister är duktiga på att svara i telefon. Det är jag också, men jag försöker också se till att svara i social medier. Varför inte? Det tar faktiskt inte så mycket extra tid som man tror.

7. Uppmuntra tittarna, engagemang

Sociala medier handlar om att ge och ta. Därför lägger jag alltid ut reportage till mina fans och ber om feedback så att jag ska kunna utvecklas. Jag tar tittarnas synpunkter på stort allvar, och deras glädje över att få vara med och påverka innehållet är nästan en belöning i sig själv.

8. Håll koll

Sociala medier är utmärkta för att hålla koll! Jag använder ett
gratisverktyg som heter Google Reader. Jag har skräddarsytt applikationen så att den själv nosar rätt på vad som händer i mitt område – och ofta hittade den saker före andra.

9. Kommentera på bloggar

Ett annat sätt för att få kontakt med människor är att kommentera på andras bloggar. Å om andra medier tar upp reportage jag har avslöjat så försöker jag finnas där i kommentarsfältet med mejluppgifter, i fall att de vill komma med fler tips.

10. Hjälp kollegor

Alla kan inte ha koll på sociala medier. Men vi kan hjälpas åt! Jag försöker att få i gång nyfikna kollegor när jag hinner. Det är aldrig för sent att komma i gång! :)

 • Anton

  Fin blogg du skaffat dig Lisah… Silfwer :)

  Ser fram emot många fina poster. God fortsättning!

  Mvh Anton

  • Tusen tack, Anton! :) God fortsättning från NYC. Kram